Gewrichtspijn

Gewrichtspijn zorgt voor heel veel ongemak. Het komt bij heel veel mensen voor. Gewrichtspijn kan dusdanig hinderlijk zijn, dat zelfs je gehele leven hierdoor wordt beïnvloed. De pijn in de gewrichten kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is overmatige belasting een oorzaak van gewrichtspijn. Zo kan ook overgewicht bijdragen aan gewrichtspijn vanwege de overbelasting van de spieren tijdens het bewegen.

Oorzaken gewrichtspijn

Als gevolg van veroudering of slijtage kan gewrichtspijn ontstaan. Vooral in knieën en bij de ruggenwervels kan gewrichtspijn ontstaan als gevolg van slijtage. Gewrichtspijn of gewrichtsklachten kunnen ook worden veroorzaakt door onder andere artritis, reuma of reumatische artritis. Overgewicht draagt bij aan de pijn door de ‘extra’ druk op de gewrichten.

Botontkalking of osteoporose, een ontsteking in de gewrichten of een beschadiging dan wel een blessure door een ongelukje komt ook vaak voor als veroorzaker van gewrichtspijn. Andere oorzaken kunnen bijvoorbeeld ME, fibromyalgie, een auto-immuunziekte, gewrichtsverstijving of goedaardige of kwaadaardige tumoren zijn.

Het is van belang om te weten dat spierpijn iets anders is dan pijn in de gewrichten, lees hier meer over spierpijn.

Symptomen gewrichtspijn

Gewrichtspijn kan de oorzaak zijn van een blessure of een ontsteking, al dan niet samenhangend met reuma of reumatoïde artritis. De klachten uiten zich dan in de vorm van pijn, stijfheid, warmte, koorts, roodheid en zwelling. De exacte klachten alsmede de ernst ervan is afhankelijk van de daadwerkelijke oorzaak van de pijn in het gewricht. Bij sommige oorzaken is het bijvoorbeeld mogelijk dat de pijn toeneemt bij belasting of beweging of minder wordt bij rust.

Gewrichtspijn behandelen

Wordt de gewrichtspijn veroorzaakt door een ontsteking, dan kun je het beste medicijnen met een ontstekingsremmende werking daarvoor nemen. Hierdoor wordt de ontsteking terug gedrongen en zal de eventuele zwelling alsmede de pijn daardoor ook minder worden. Afhankelijk van de exacte oorzaak kan je huisarts verschillende soorten medicatie voorschrijven, zoals bijvoorbeeld prednison bij zeer ernstige gevallen of misschien zelfs een injectie in het getroffen gewricht.

Soepelere gewrichten

Om de gewrichten soepel te houden zou je er voor kunnen kiezen om bepaalde voedingssupplementen te gebruiken. Deze supplementen bevatten over het algemeen glucosamine of chondroitine sulfaat. Deze zorgen ervoor dat de pijn minder wordt en de gewrichten soepeler worden. Ze kunnen zelfs schade aan het kraakbeen tegengaan of voorkomen.

Let wel op: Wanneer je bent gaan afvallen (je hebt meer dan een paar kilo verloren) en je krijgt dan gewrichtspijn en vermoeidheid, dan is het zeker aan te raden om even een bezoekje aan de huisarts te brengen. Dit kan er namelijk op duiden dat er meer aan de hand is dan alleen gewrichtspijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>